Phuket Office A49 Renovation / Architects 49 (Phuket) Limited

© Nattasit Bunratsamee© Nattasit Bunratsamee© Nattasit Bunratsamee© Nattasit Bunratsamee+ 19

© Nattasit Bunratsamee
© Nattasit Bunratsamee

Text description provided by the architects. As a member of Group 49, a multidisciplinary firm of design professionals in Thailand, Architects 49 (Phuket) is a branch established in 2005 to provide truly professional and comprehensive architectural services in Phuket and other southern region provinces. from Thailand.

© Nattasit Bunratsamee
© Nattasit Bunratsamee
Plans
Plans
© Nattasit Bunratsamee
© Nattasit Bunratsamee

The office itself is located in an existing store building built almost a century back in 1901-1913, with the typical style of the time known as “Sino-Portuguese” architecture. Since the 1st renovation in 2005, the colonial exterior of the building has been preserved with a few minor alterations to retain its own unique feature, blending European overall structure with the finesse of Chinese woodcarving techniques. All these charming background aspects had inspired the architects from the 1st to this 2nd renovation.

© Nattasit Bunratsamee
© Nattasit Bunratsamee

Apart from the exterior aesthetics of these heritage blocks, most of the interior surfaces had been finished in a modern black or darker tone in contrast to classic white. outside which merges with the context. Once you have entered the reception hall through the entrance gate under the portraits of the ancestor, the the visitor can feel the mixture of new and old styles. The old wooden railings has been repainted in black and used as decorative panels for the bottom and the covering of the supports of the reception counter. The ceiling is just a bare bottom of a 2n/a– wooden floor structure with black paint to maximize the ceiling height. Most of the reception space is left empty for any one-time event, corporate anniversary awards ceremony for example.

© Nattasit Bunratsamee
© Nattasit Bunratsamee
Section
Section
© Nattasit Bunratsamee
© Nattasit Bunratsamee

Further down the central courtyard, the old brick wall reflects the prosperity of yesteryear, which the architects decided to reveal and leave to age gracefully with only sufficient repair. Nevertheless, most of the walls should be concealed and become storage for the office. This underground well courtyard space had been selected and revived to showcase the ancient hand-crafted brick wall on one side, rising to the naturally lit translucent roof, while the other three sides of the wall are surrounded by cement panels painted black. the space is used as an escape for staff while hiding the restrooms behind black painted doors.

© Nattasit Bunratsamee
© Nattasit Bunratsamee
Section and front facade
Section and front facade

The ancient barrel ceiling in terracotta tiles is another element that makes a simple meeting room more special. The architect decided to remove all the false ceilings and add linear indirect lighting on either side of the gypsum wall to highlight these pieces of terracotta. The upstairs office is divided into two areas, connected by an elusive mirror hallway. A series of rectangular rings of light and three-sided mirrors, creating an endless reflection in this closed corridor, attracting every visitor to come to visit and have their photos taken on Instagram. Apart from the spaces mentioned above, the entire working area is simply treated in a minimalist way, using black cabinet and white painted wall to serve a concentrated working atmosphere.

© Nattasit Bunratsamee
© Nattasit Bunratsamee