When Texas custom home builder Ben Coats envisioned the finishing touches on his own Hamptons-style home in Dallas’ coveted Bluffview neighborhood, he knew interiors had to resonate with both the architect’s design and the lifestyle of his young family, and more.

“It’s like when the shoemaker’s kids don’t have shoes and you finally make up your mind to make them, you’re going to do something really special and different,” says Coats. “I had the same feeling when I built our house – above all, we wanted it to be unique. After consulting with interior designer Erin Sander on another client’s property, the second-generation builder and owner of Coats Homes hired the Dallas-based designer to make his family’s vision a reality.

Photograph by Nathan Schröder

With five young children to consider, ages 4 to 10, the first of Sander’s three priorities was to create a living space that would be comfortable for the young family on a daily basis. The designer started by choosing an indulgent color palette for kids, then added a lot of casual elements with “big highs and lows”. The second thing to consider was that it had to be some sort of performance venue. “Ben needs to use his house as a calling card for his business,” says Sander. “They also love a healthy lifestyle, from the food they eat to cleaning products to their [overall] the environment, so I also had that to take into account.

“It’s the next level,” Coats laughs. “Our passion is life clean, so it was important that we used all-natural materials as much as possible. While untreated, unstained cedar shingles cover the exterior of the home, polished concrete, locally sourced white oak, and native post oak – also unstained – present a natural, soothing feel to the house. inside. “These materials wear out a lot better, and we wanted the house to be a bit sturdy that way.”

Understanding that a healthy, eco-friendly lifestyle and the natural elements don’t necessarily mean “playing it safe,” Sander not only accepted the owner’s challenge, but exceeded the expectations of the whole family. Here is how she did it.


Big room

big room

Photograph by Nathan Schröder


A custom-made steel-clad marble floating fireplace separates the main family gathering space from the dining room. “The custom bench serves as a foyer, it’s a place where the family gathers in the evening to read or relax,” says Sander. Mixed wood chair: Palecek. Orange chair: Hickory chair. Bench: Lee Industries. Side table: Stahl band. Console: Goods manufactured. Woven stool: Palecek. Lamp: Trendy store.


Entrance

big room

Photograph by Nathan Schröder

big room

Photograph by Nathan Schröder

Polished concrete floors throughout the house add a modern touch that informed the decision for the deep, richer colors of the leather sofa, orange upholstered side chairs, and stump side table. “The family really love green living, so on one side of the floor-to-ceiling glass entrance to the house, we created a living wall and had a custom ceiling height mirror built to reflect the greenery,” Sander explains. Sofa: Scout design studio. Ottoman: Lee. Blanket: Loloi. Rattan chairs: Urban outfitters.


Dining room

dinner table

Photograph by Nathan Schröder


Easy habitability was important to the family of seven. “The large organic walnut living edge dining table was a very delicate custom piece that we bought in Canada,” says Sander. “He had to welcome the whole family and the guests. ” Dining chairs: President. Lighting: Stahl and Band.


Breakfast corner

cooked

Photograph by Nathan Schröder

For that extra place where the family gathers in the morning, Sander designed the custom white oak floating bench with poured concrete supports. Above is a blackened driftwood light fixture. Board: Personalized. Light: Stahl and Band.


Cooked

breakfast corner

Photograph by Nathan Schröder


Perfectly organized because it is elegant, this airy space is constantly in use. “We designed the joinery with built-in handles, and of course there is a lot of storage,” says Sander. Selecting Paratinga quartzite for the countertop and backsplash offered the look of marble but the strength and durability the family needed. Bar stools: Lostine.


Changing room bath

bathroom

Photograph by Nathan Schröder

Right next to the dressing room, the couple included this full bathroom with easy access to the yard in case they decide to install a pool. Sink: Kast. Light: Tudo et Cie. Wallpaper: Bo Thorton.


Wine bar

wine bar

Photograph by Nathan Schröder


Clad in the same steel used for the fireplace, this bar with sink and wine cabinet is a great place to prepare drinks for friends and customers.


Bathroom

Bathroom

Photograph by Nathan Schröder


With five children, two adults and a constant flow of visitors, there is no shortage of bathrooms. Sink: Stone forest. Fittings: Watermark.


Office

Office

Photograph by Nathan Schröder

Office

Photograph by Nathan Schröder


Multipurpose spaces were essential in the design of the house; this part fulfills three functions. “Ben can bring his clients here for formal conversations after visiting the house, and it’s also where the family can huddle on the couch to watch TV,” Sander adds. “The sectional sofa converts into a bed and an adjoining full bathroom makes it the perfect guest suite. Sofa: Personalized. Low table: Scout drawings. Light: Pablo Drawings. Blanket: Rigid. Television: Samsung.


Office Shower room

Bathroom

Photograph by Nathan Schröder


This oak paneled utility bathroom next to the desk has special doors that close to separate it from the rest of the house and allow it to become a private bathroom for guests when the family has company. Sink: Kast. Candlestick: Urban Electric.


Master bedroom

bedroom

Photograph by Nathan Schröder


Disconnected from public areas by a hallway for maximum privacy, this space is a breezy retreat for the busy couple. Bed: Anthropology. Night tables : Custom CEH. Blanket: Loloi. Lighting: Brendan Bass. Bell art: M Quan Studios. Sofa: Personalized. Chairs: Vintage.


Corridor

corridor

Photograph by Nathan Schröder


A custom window seat with hidden storage covers one wall, while ribbon-shaped wood veneer light fixtures light the way to the owner’s personal sanctuary. The polished concrete floor helps reflect light from a nearby window. Lighting: LZF lighting.


Main bathroom

bathroom

Photograph by Nathan Schröder


There aren’t many areas in Dallas where you can have a strong connection to nature, but this space is definitely one of them. “Outdoor showers aren’t necessarily unique if you live in Malibu, but they are unique to Dallas,” says Coats. “We custom built this steel shower that protrudes from the house, so you feel like you’re outside.


Children’s bedrooms

bedroom

Photograph by Nathan Schröder


Designing shared bedrooms for the kids was a priority, so Sander designed bed walls that provide some privacy and leave plenty of floor space to play. “It was important that the children had a lot of flexibility in their creative space.”

bedroom

Photograph by Nathan Schröder


Nursery

bedroom

Photograph by Nathan Schröder


What used to serve as a nursery (and still could) now has twin beds and plenty of open space for the kids to spend sleepovers with friends. Wallpaper: Lulie Wallace.


Secondary bathroom

bathroom

Photograph by Nathan Schröder


Adjacent to the girl’s bedroom, this full bathroom features what Sander calls a ‘fresh and fun’ mint-colored vanity.


Game room

game room

Photograph by Nathan Schröder


“Having this flexible space has been great for them,” says Sander. “Not only did it serve as a home schooling location during the pandemic, but it’s another place kids can stop to play.”


Patio

patio

Photograph by Nathan Schröder

patio

Photograph by Nathan Schröder

“We basically reversed the palette by bringing the teak flooring – seen in the master bathroom – to the outside and placing the polished concrete inside,” says Sander. “A lot of times you have the wood tones above your head, but here we’ve put it under your feet. The patio surrounds the house, providing great opportunities for parents to entertain themselves and children to play. An additional seating area below the dining room provides extensive entertainment space. Concrete fireplace: Personalized by Brian Sarche. Low table: Custom teak. Pillows: Kufri. Seats: The customer.


Follow House Beautiful on Instagram.

This content is created and maintained by a third party, and imported to this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and other similar content on piano.io





Source link

About The Author

Related Posts