This property is in Forest Hill, a neighborhood of San Francisco developed in the 1910s, with wide streets (designed for horse-drawn carriages) lined with houses in a mix of Arts and Crafts and Tudor Revival styles. A chalet-inspired lodge, designed in 1919 by Bernard Maybeck, was restored in 2013 and is available to neighborhood residents.

This home is a five-minute walk from Forest Hill Muni Station, one of the oldest in town. Golden Gate Park is about a mile and a half; Ocean Beach is a 15 minute drive away.

Cut: 1,991 square feet

Price per square foot: $ 1,002

Inside: From the sidewalk, steps lead to an arched opening leading to a covered entrance porch.

The front door opens into a reception hall with wooden floors and exposed beams. It flows into a formal living room with more decorative ceiling beams; a fireplace with a white plaster frame; and an arched opening in a corner that frames a corner with original built-in wardrobes, mirroring the arched doorways throughout the house.

Hardwood floors run through the living room and formal dining room, connected by a hinged door to a breakfast room with original built-in features that repeat the arch motif. The adjacent kitchen has been updated with stainless steel appliances and a white subway tile backsplash.

There are two bedrooms on this level, next to a hallway on the right side of the house. Both are large, with room for king-size beds. One has herringbone wood floors; the other has built-in drawers and shelves. Between them are two bathrooms: one is complete, with a combined bathtub and shower, and the other is a powder room.

At the rear of the hallway, steps lead up to a den on the lower level with a brick fireplace and windows overlooking the back deck. Also on this level is a carpeted bedroom and a full bathroom.

Outdoor space: Outside the den is a patio with seating and a coffee table. Wooden steps lead to a large patio below. The trees that line the property provide shade and privacy from neighbors. The garage has space for one car; there is room for another in the aisle.

Taxes: $ 24,336 (estimated)

Contact: Shannon Cronan, Compass, 415-819-4059; compass.com


Cliff May is an architect most often associated with the post-war suburban ranch, but this house, the second he designed, shows influences from the Spanish colonial style, with a hacienda-inspired layout, light fixtures in wrought iron and intricate tiles. Known as Lindstrom House, it is listed on the National Register of Historic Places and is a San Diego Historic Landmark.

The property is approximately three miles from the campus of San Diego State University; downtown San Diego is 15 minutes away.

Cut: 2,162 square feet

Price per square foot: $ 902

Inside: The front facade is almost exactly as it was when the house was built, with a dark wooden door opening into a bright hall paved with terracotta tiles. A window seat with a brick base is tucked away in a corner next to the door.

From the entrance, a hallway with high ceilings and several sets of glass doors leading to an interior courtyard leads to the living room, where one of the house’s five beehive fireplaces is tucked in one corner. The bedroom has dark wood ceilings and glass doors which open onto a veranda overlooking the rear of the property.

Across the living room is a formal dining room with another beehive fireplace. It connects to a kitchen with a six-burner stainless steel range, colorful tile backsplash, and wood cabinetry with their original hardware, adorned with a painted floral design.

The bedrooms and bathrooms are arranged along the hallway that connects the entrance to the living areas. The first bedroom, immediately to the right, is a guest bedroom with an adjoining bathroom clad in reddish brown tiling. Next to it is the master bedroom, which has a fireplace and space for a king-size bed, as well as a private walk-in closet and an en-suite bathroom with a vanity topped with Spanish tiles. A third bedroom, currently used as a den, has hardwood floors and original sconces.

Outdoor space: The house is built around a private and relatively quiet courtyard. A tiled section provides space for alfresco dining, while a mature tree shades a landscaped area of ​​flowers and succulents. The living room veranda has more space for alfresco dining and overlooks the terraced courtyard, where a tiled and stone staircase leads to a terracotta fountain and another patio with views of the landscape. The adjoining garage can accommodate a car.

Taxes: $ 20,472 (estimated)

Contact: Janna Hernholm, Melissa Hernholm and Matthew Hernholm, The Hernholm Group, Pacific Sotheby’s International Realty, 619-299-4272; sothebysrealty.com


This house, built by post-war developer Joseph Eichler, had a single owner until late 2020, when it was purchased by two designers who set out to modernize it while retaining its classic look. mid-century. In addition to major interior and exterior renovations, the upgrades included the installation of double-glazed windows and new electrical, plumbing and HVAC systems.

The property is about a 10-minute drive from downtown San Rafael. Terra Linda High School, a well-rated public school, is less than a mile away and downtown San Francisco is a 45-minute drive away.

Cut: 1,687 square feet

Price per square foot: $ 1,156

Inside: A gravel-lined path leads from the street to a blue door that opens into an atrium, a signature of Eichler design. From there, several sets of glass doors open onto the living room, office and a hallway connecting the living areas to the bedrooms.

The living room has waxed concrete floors and a white brick fireplace with a walnut mantel that surrounds the exterior of the house. The ceiling beams are painted black, making it easy for the eye to follow them throughout the house.

The living room is open to a dining room with floor to ceiling glass walls and doors to the back yard. This space flows into the kitchen, where vendors have added quartz countertops and stainless steel appliances. On the other side of the kitchen is a small sitting area, also with access to the backyard.

Behind the kitchen is a custom walnut divider with displays. To the right is a hallway connecting the three bedrooms and two bathrooms. At the top of the hallway is the master suite, which has another black ceiling beam that extends to the back patio; the en-suite bathroom has a glass-enclosed shower and white quartz vanity.

Two bedrooms follow, as well as a full bathroom with a deep soaking tub. At the end of the hall is an open space that could be used as a home office, with sliding glass doors leading out to the atrium.

Outdoor space: During the renovation, the backyard was also given a facelift, with a lawn punctuated with paved areas large enough to accommodate lounge chairs. To the rear of the house is a patio shaded by a roof overhang, with enough space for a dining table. The courtyard is planted with succulents on the other side and the property leans on a more open space. The adjoining garage has two parking spaces.

Taxes: $ 29,640 (estimated)

Contact: Jennifer Harris-Marks, Coldwell Banker Residential Brokerage, 415-464-2424; coldwellbanker.com

For weekly email updates on residential real estate news, sign up here. Follow us on twitter: @nytrealestate.





Source link